Zenginlik Duası ile Zengin Olmak (5/5)
Medyanın Zehrinden Nasıl Korunuruz?

- Hemen bir şeyler başarma düşüncesinden kurtulun. Zengin olmak, vücut yapmak, kilo vermek veya sevgili bulmak; her ne olursa olsun acele etmeyin.
- Bu tür başarıları mutlu son sanmayın. Hayat, sonsuz mutluluğu garantileyen piyango biletleri dağıtmaz. İstikrarlı çalışma olmadan mutlu bir hayat sürdüğünüz bir son yoktur.
- Başarı algınızı bozan filmlerden, dizilerden ve magazin dergilerinden uzak durun.
- Başarının zaman ve istikrara dayandığını unutmayın.
- Medyanın önünüze sunduğu çıtır çerez başarı hikayeleri yerine o başarının gerçek sahiplerine yönelin.
- Yazdıkları kitapları ve biyografilerini okuyun, Youtube kanallarını takip edin. Bilgiyi bulup kendiniz çiğneyin ki medya çiğneyip ağzınıza tükürmesin.
- Film, dizi ve oyun gibi size sunulan içerikleri iyi analiz edin. İpleri elden bırakıp saçma sapan fikirleri beyninize sokmayın.
Heykeltıraş Mantalitesi Nedir?
Heykeltıraş bildiğiniz üzere taş, tahta, kil, demir, bronz gibi maddeleri işleyip yontarak eserler yapan kişilere denir. Değersiz taşlar bile bir heykeltıraşın elinden geçtiğinde paha biçilemez eserlere dönüşebilir. Heykeltıraş mantalitesinde de durum aynı. Hayatımızı bir kaya, kendimizi de bir heykeltıraş olarak düşünürüz. Bu mantaliteye göre elimizdeki kayayı bir sanat eserine ya da değersiz bir taş yığınına dönüştürmek bizim elimizdedir.
Günümüzde 3D yazıcıların çıktısını beklemeye bile sabrımız yokken, bir heykeltıraşın çekeceği cefayı gözümüzde canlandıralım. Kocaman bir kaya düşünün. Bu kaya, hayatınızı simgeliyor ve o kayanın heykeltıraşı da sizsiniz! Bu kayayı kaç yontma darbesiyle güzel bir heykele çevirebilirdiniz? Tabii ki de uzunca bir süre üstünde çalışmanız, emek harcamanız gerekecek, öyle değil mi? Her gün biraz biraz doğru adımlarla kayanızı yani hayatınızı biçimlendireceksiniz.

Bazen hatalar yapacaksınız. Sonrasında sabırla ve dikkatle bu hataları düzeltmeye çalışacaksınız. Bu iş döngüsünü her gün istikrarla ilerletmemiz gerekecek, hem de yıllarca sürmesi gereken bir istikrarla. Her gün az az doğru adımlarla görevlerinizi tamamlayacaksınız ve yeteri kadar yaşadığınızda günün sonunda kazanan siz olacaksınız.
Bu heykeltıraşlık, siz ölene kadar devam edecek. Zaten hayatın kendisi bu heykeli şekillendirme çabasıdır, değil mi? Tamam, belki mükemmel bir heykele ulaşamayacak olabilirsiniz. Ama daha heykelini yontmaya başlamamış insanlar göreceksiniz. İşte onları gördüğünüzde sizin heykeliniz parlamaya başlayacak. Heykeli yontmayı geçtim, yontma fikrinde bile olmayan, günlerini zevkusefa ile geçiren insanlara baktığınızda eserinize erkenden başlamanın mutluluğunu tadacaksınız.
Aynı cefayı gelin bir de medyanın gözünden canlandıralım: -Medya: “Şöyle hafifçe iki vuruş yaparsınız kaya çatlayarak ikiye bölünür. O da nesi? İçinden kusursuz bir Meryem Ana heykeli çıktı. Hem de cilalanmış.” Böyle bir dünyanın gerçek sananlar için artık yapacak bir şeyimiz yok.
Heykeltıraş Mantalitesinin Kuralları
- Başarı için gereken süreyi kabullenin, aceleci davranmayın.
- Birikimi olmayan işlerden uzak durun.
- Medyaya karşı her zaman skeptik yaklaşın. Aptallaştıran içeriklerden uzuk durun. Bunları analiz etmeyi öğrenin. Bilinçli izleyici olun. Duygularınızı mantığınızla yargılayın.
- Yeni bir işe başladığınızda o işi hemen terk etmeyin. Planlarınıza sadık kalın.
- Çalışmayı sevin, sevmeyi öğrenin. Yapacağınız işe göre hayatınızı şekillendirin. Zayıflamak mı istiyorsunuz? Hayat tarzınızı değiştirin. Diyet yaptığınız evi çerezlerle doldurmayın. Sağlıklı beslenmekten zevk alın.
- Gelişmek için gereken doğal ritmi bozmayın. Hemen zayıflama, hemen zengin olma gibi şeylere kanıp hem vücudunuza hem de cebinize zarar vermeyin. Unutmayın, yirmi yıllık sağlıksız beslenmeyi yirmi günlük bir diyetle düzeltemezsiniz.
- Her zaman gerçekleri arayın. Gerçeği kabullenmek ve anlamaya çalışmak medyadan kurtulmak için atılan ilk adımdır. Unutma, medya senin düşmanındır.
- Kendinize mentorları dost edinin.
- Sabırlı olun, gelişiminizi heykeltraşlık gibi düşünün. Hayatınızı mükemmelleştirmeye çalışın.
- İyi ve kötü alışkanlıklarınızı listeleyin, sayılarına bakın ve iyi alışkanlıklarınızı arttırmaya çalışın.
- On sekiz aylık, üç yıllık ve on yıllık planlar yapın.
- Her gün gerekeni yaptığınızda başarılarınızın birikmeye başladığını göreceksiniz. Bu gelişmeleri unutmayın. Onlardan güç alın.
- Başarı, inişli çıkışlı bir yol gibidir. O yüzden hiçbir zaman temelli rahatlığa erişemeyeceğinizin bilincinde olun.
- Dünyada cenneti aramayın. Çalışmayı sevmeyi, sorunların çözümünden zevk almayı öğrenin.