Yalnızlık Gerçekten Düşmanımız mı? (4/7)

Erkekliğin Temel Kuralı Nedir?

Günümüzde (2019) maalesef “erkek adam” deyince akla hemen maço tipler, barzolar ve kalitesiz çomarlar geliyor. Bu çok yanlış bir ön yargıdır.

— Doğru ön yargı var mı ki?
— Var.

Çomarlıkla, erkekliğin arasında ince bir çizgi vardır. Çomar dediğimiz yaratık, temel insani hakları hiçe sayan, zorbalıkla erkekliğini öne süren bir organizmadır. Her ne kadar “Erkeğim ben!” diye çevresine haykırsa da erkekliğini tescilleyebilmek için Yüce Divan’ı toplamak gerekir.

Kulübesinin yanında havlayan bir çomar.

(bkz: Çomarı Çomar Yapan Kriterler)

Biz, gün yüzü görmemiş bir çomarı adamdan saymayız. Çünkü gerçek bir adam olmak için önce insan olmak gerekir. Çomarlar insan değildir. Buradan yola çıkarsak; erkek olmayı öğrenmek birey olmayı da gerektirir. Bireylik mertebesi için de temel bazı gerekçeler vardır. Peki nedir bunlar?

Tabii ki insanı tanımak ve doğasını öğrenmek. Onları kategorilendirmek. Bu bilgiler ışığında toplanan verilerle doğru ön yargıları oluşturmak.

— Sen insanları ön yargılı olmaya mı teşvik ediyorsun!?
— Sayılır, çünkü deneyimlerimizin neredeyse tamamı ön yargıyı doğurur. Örneğin: Birinden iki kere dayak yediysen, üçüncü kez yanına geldiğinde kaçarsın.

“Ön yargıyı öven biri kesinlikle kötüdür.” demek ne kadar doğru? Gördüğünüz gibi aslında bu da bir ön yargı.

Buraya kadar geldiysen acayip sıkılmış olmalısın. Çünkü erkek olmak dedik, insanı tanımak dedik, sınıflandırma dedik, ön yargı dedik. Kafan iyice karışmıştır. “Bunların yalnızlık konusuyla alakası ne?” diye söylenmeye başlamış olabilirsin. Şöyle söyleyeyim: Bunlar yalnızlıkla pek alakalı gibi görünmese de yalnızlığını çözümleyerek acılarını hafifleten önemli araçlardır. Örneğin sınıflandırma. Mesela insanları neden sınıflandırmamız gerekir?

İnsanları Neden Sınıflarız?

Bir diğer önemli husus da insanları sınıflandırma becerisidir. İnsanları kategorize edebilmek, sayısız seçeneği bölümlere ayırarak zaman kazanmanızı sağlar. Sadece bununla da kalmaz, bize geleceği de gösterir. Bu filtreye sahip olacak kadar insan doğasını öğrendiyseniz, hayatınız büyük ölçüde kolaylaşır.

“İnsanı tanımak bütün entelektüel faaliyetlerin giriş seviyesidir.”

– Prof. Dr. Celal Şengör

İnsanları sınıflamanın en büyük avantajı; aday sayısını azaltmadan da aradığımız kişiyi bulabilmemizdir. Büyük ölçüde zaman kazandırır.

(bkz: Doğru Meslek Seçimi Nasıl Yapılır?)

Yalnızlık diyorduk değil mi? Sınıflandırmanın yalnızlıkla bağlantısı şöyle: Eğer sınıflama yeteneğimizi iyi kullanırsak, aptal insanların arasındayken bile yalnızlık çekmeyiz. En azından yalnızlık çektiğimiz için üzülmeyiz. Zaten düşük seviyeli alt türlerle bir muhatap olunmaması gerektiğini önceden biliriz. İşte bu yüzden insanın doğasını anlamak ve kategorize etmek çok önemlidir. Burası çok önemli!