Üniversiteler Hayal mi Satıyor? (5/5)

Kaliteli Üniversite Nasıl Anlaşılır?

  • Kaliteli üniversite bulunduğu yerin coğrafi konumu ve kaynaklarıyla var olur. Örneğin üniversite bir turizm şehrine kurulmuşsa öğrencisine turizm eğitimi verir.
  • Kaliteli üniversitede oranın profesörü derse girdiği ortamı aydınlatır. Hocasının hayranı olmuş gençler görürsünüz. Sanki bir rock yıldızı gibidir. Öğrenciler “Öf ya yine geldi tipi ile seviyesiz ilişkiye girdiğim.” demez.
  • Üniversite gerek mimarisi gerekse konumuyla seçkin, elit bir yapıdır. Baktığınızda içinizin karardığı, dümdüz vasat bir lise binası değildir. Kaliteli üniversite bir sanat eseridir.
  • Kaliteli üniversitenin derdi kontenjan değildir. Çiçek Abbas’ın minibüsüne yolcu bastığı gibi sınıflara öğrenci tıkmaz. Dünyadaki en seçkin üniversitelerin kontenjanına bakın. Toplasanız 2000 kişi ya vardır ya yok.
  • Kaliteli üniversite bol bol şirket çıkarır. Örneğin arama motorlarında dünya devi olan Google, Stanford Üniversitesi öğrencileri tarafından geliştirilmiştir.
  • Kaliteli üniversitelerde öğrencinin daha üniversitesi bitmeden şirketi olur. Ayrıca öğrencisini korur ve iş güvencesi sağlar. En önemlisi onu değerli hissettirir. Mezuniyet sonrası Hassittin Usta‘nın vereceği üç kuruşluk sigortasız işe muhtaç bırakmaz.
  • Kaliteli üniversitelerin olduğu bir ülkede hiçbir özel sektör kuruluşu öğrenciden iki yıllık iş deneyimi beklemez. Öğrenci zaten o üniversitede dört yıl boyunca çalışarak o işin uzmanı olmuştur.

Üniversiteler Artık Güvenceniz Değil

Burada size anlatmak istediğimiz şu: Size verdiğimiz işaretlerle üniversitenizden mezun olunca ne yapacağınızı kavramanız. Eğer burada bahsettiğimiz eksi özellikleri taşıyan bir üniversitedeyseniz başınızın çaresine bakmayı ilk seneden öğrenin. Tutup da üniversiteyi bırakın demiyoruz. Birçoğunuzun puanı Bilkent veya O.T.D.Ü.’ye yetmeyecek. Onun yerine Çiçek Abbas Style bir üniversiteye gideceksiniz. Bu yazıyı özellikle sizin dikkate almanız gerekiyor. Üniversiteyi bitirip iki sene iş bakmak yerine iki senelik bölümünüz boyunca iş bakınırsınız. Çıktığınızda da işiniz olur. Konuyu hemen siyasi anlayıp diş bileyenlere de iki çift sözümüz olacak. Siyasiler bugün varlar, yarın yoklar. Dün kavga ettikleriyle ertesi gün halay çekerler. Biz birbirimizi kırdığımızla kalırız. O yüzden üniversiteler siyasetten, kültürden ve dogmatik inançlardan soyutlanması gereken kurumlardır.

Buralarda bilim üretilir ve ülkeyi süper güç haline getiren de üretilen bilimdir. Bilim yuvası olması gereken üniversitelerin kendini ne kadar ciddiye aldıkları ortada.

(bkz: “Cumhuriyet Düğün Salonu” – OdaTV)

Anlayacağınız üniversitelerin kötü olması hepimizin sorunu. “Ha ha! Bir işi beceremediler!” diye, “Durum kötü.” diye seviniyor değiliz. Biz söylüyoruz, elimizden bu kadarı geliyor. Gençler de oyunun kurallarını öğrenip ona göre davransınlar istiyoruz. Hepsi bu…