Özgüvensiz İnsanların En Sık Yaptığı Hata (2/2)

Özgüvensiz Birinin Yüzeysel Bahaneleri Nereden Gelir?

Kolaya kaçmak için aldığımız yüzeysel kararların ilk sanığı; ilkel beynimizin çalışma prensibidir. İnsanlık, tarih boyunca sorunlara çözüm ararken hep en kolay yolları seçmiştir. Mevsimleri yıldızlarda, yıldızları tanrılarda, tanrıları da kendi suretlerinde aramışlardır; öfkelenen, hırslanan ve küçük kabile kavgalarının takipçisi olan tanrılarda…

Boş arazide yıldırım çakarken.

Sonuç olarak; insanların bilmediği şeyleri anlamlandırma konusunda üstlerine yoktur. Basit bir gök gürültüsünü bile çağın elverdiği imkanlarla mantığa oturturlar.

Çok fena gök gürler.
— Lan! N’oluyo!
Layn!?
— Tanrılar bize çok fena kızdı kanka!
— Sana dedik “O kızı kurban edelim.” diye! Al işte!

Evet, o zamanki insanlar, problemleri çözmek, bilinmezliği anlamlandırmak istemişler, fakat çözümü en sığ ve sürdürülemez yöntemlerde aramışlar. Tıpkı özgüvensiz oluşumuzu kıçımızın ölçüsüne veya burnunuzun şekline bağlamamız gibi… O yüzden; buradan bir ders çıkarmamız, her sorunu basite indirgeyen taş devri kafasını bir kenara bırakmamız gerekir. Sorunların köküne inmemiz, kulağımız, gözümüz veya dişlerimizin kimliğinizi tanımlayan asıl göstergeler olmadığını anlamamız gerekir. Bu sebeple; kusursuz olmasını beklediğimiz vücudumuzu iyi tanımalıyız, öğrenmeliyiz…

Vücudumuz çevreyle etkileşimimizi sağlayan karbon tabanlı bir biyomakinedir. Oksijen kullanarak besinleri yakar. Çalışma şekli içten yanmalı motora benzer. Bakımı zahmetlidir ve sürekli sorun çıkarır. Modern tıp olmasa 30 yaşını dahi dolduramaz. Vücudumuz, bu yaşımıza kadar yüzlerce badire atlatmış, tesadüfi şekillerde hayatta kalmış, aciz, bakıma muhtaç ve asimetrik bir yapıdır. Kusursuz yapmaya çalıştığınız bu şey, aslında bir kusur yumağıdır. İşaret parmağının baş parmağa değmesi bile evrimin bu makineye eklediği büyük bir özelliktir. Olaya buradan baktığımızda, ölçülerimize kafa yormak gerçekten de şımarıklıktır.

Robot bir kızın yüzü makineler tarafından çıkarılıyor.

Özetle; içinde yaşadığımız bedenler şuan için bize verilmiş “defolu” ürünlerdir. Kullanım ömrü kısıtlıdır. (80-100 Yıl nedir ki? Onun da çok kısıtlı bir döneminde efektif çalışabiliyor.) Günümüzde (2019) bundan daha iyisine sahip olmamız henüz mümkün değil. O yüzden onu verimli kullanmamız lazım. Çünkü bu şeyden fazlasını beklemek hayal kırıklığı yaratır.

Not: Ömrünüz kısa diye üzülmeyin, bunun da çözümü var. Kısacık ömrünüzü sersefil yaşıyor olsanız da “öldükten sonra” sizi çok güzel bir yer bekliyor. Onun için fazla ses etmeden sizden istenildiği gibi yaşayın. Hepsi bu.

Hayatın Gerçekleri

  • İstediğiniz vücuda sahip olduğunuzda, otomatikman diliniz çözülmez. Sosyal becerileriniz artmaz. Birden bire grubun hikaye anlatıcısı olmazsınız. Bu tür ıslak rüyalardan uyanın.
  • Kolaya kaçmak hiçbir zaman kalıcı çözümler sunmaz. Özgüvensiz birinin yaptıracağı ameliyatların veya gireceği mucize diyetlerin sonu yoktur.
  • Herhangi bir kusurdan arınmanız, kalıcı özgüven sağlamaz. Özgüvenin sürekli başarılarla beslenmesi gerekir. Eğer bu yoksa, kısa süreli özgüveniniz yok olur gider. Siz yine eski siz olarak kalırsınız; kendinde yeni kusurlar arayan siz…
  • Size özgüven kaybı yaşatan basit ve somut sebepler yerine, gerçek sebeplere odaklanın. Yapamıyorsanız uzman yardımı alın.
  • Bazı gerçekleri anlamalısınız. Kusursuz yapmaya çalıştığınız vücudunuz aslında bir kusur yumağıdır. Günümüzde (2019) çok başarılı protezler üretilse de henüz vücutlarımızı yenileyemiyoruz. Şimdilik buna alışın.
  • Zora gelmeyi öğrenin ve en önemlisi; ukalalığı bırakın. Uzman desteği alın. Sporsa spor, diyetse diyet. Kafanıza göre iş yapmayın. Doğru yolda olduğunuzu hissetmeniz bile size bir parça özgüven verecektir.
    (bkz: Baş Belası Ukala Tipler)
  • Evet, doğruya doğru. Dış görünüş önemlidir ama sandığınız kadar değil. Hayatımızda özgüvenimizi tamamlayan sonsuz etken vardır. Dış görünüş bunlardan sadece biridir.
    Seçim sizin: Tek etken VS Sonsuz Etkenler
    Hangisine yatırım yapmak sizce daha kârlı?

Evet, özgüven kazanmak için yola çıktığınızda; ayağınıza takılacak en büyük engel buydu. Bu gerçekliği özümser ve zihniyetinizi değiştirirseniz, özgüven kazanma yolunda önünüzde hiçbir engel kalmaz. Bunu anladıysak, Özgüven Nasıl Kazanılır? makalesine nihayet geçebiliriz, izlemeniz gereken metotları adım adım anlattık.

(bkz: Özgüven Nasıl Kazanılır?)