Motivasyon Nasıl Korunur? (2/3)

Vasıfsız Arkadaş Çevresi

Nargile buharı püskürten insanlar. Her biri birbirinden vasıfsız olan arkadaşları temsilen.

Motivasyon kıran, hayalleri törpüleyen ikinci etken arkadaş çevresidir; hele ki yaşınız gençse. O dönemlerde, arkadaşınızın ağzından çıkan her saçmalık, ailenizin söylediklerinden daha cazip gelir. Halbuki o tavsiye veren arkadaşınız, tüm gün evlilik programı izleyen annenizden bile daha donanımsızdır.

Orta yaşlara geldiğinizdeyse, “kanka” etiketi altında yanınızda bulunan bu insanlar, yeni anne babanız olurlar. Devamlı suretle olur olmadık tavsiyeler verir, hiç ilgi-alakaları olmayan konularda bile çeşitli görüşler öne sürerler. 3D animasyon mu yapıyorsunuz? Şak diye öneri geliverir:

— Kanka, GTA Yozgat yapsan var ya paraya para demezsin! Bence sen bunu bi düşün.

Arkadaş çevresi tarafından GTA yapıcısı şekilde algılanmak, bir süre sonra insanda motivasyon bırakmaz. Ona neden böyle bir işin yapılamayacağını anlatabilmeniz için ülkedeki serbest piyasadan tutun düşünce suçlarına kadar derin bir konu yelpazesini anlatmanız gerekecektir. Peki ne uğruna? “GTA Yozgat yap kanka!” diyen bir şuursuzun, sizi doğru etiketle tanıması için… Sizce değer mi? Bence değmez. Lakin yeni bir iş ortaya koymaya çalıştığınızda, sürekli duyacağınız kanka muhabbetleri bunlar olacaktır. Başta güzeldir, hevesle anlatırsınız. Sonrası ise… Evet, aslında küçük bir babun kabilesine laf geçirmeye çalışıyorsunuzdur. Tekrar, tekrar ve tekrar…

İleri Zekalı Medya

“Ülkemizin en ileri zekalı oluşumu nedir?” diye sorsak, çoğu takipçimiz hep bir ağızdan “Medya!” diye cevaplayacaklardır. Çünkü her gün salladıkları akıl dolu manşetleri gördüğümüzde “ileri zekalılıklarına” şahit oluruz.

  • Bir YouTube kanalı açtı, zengin oldu!
  • Bir kupon aldı, hayatı değişti!
  • İşte o kare, görenleri şaşkına çevirdi!
    (Tesadüfi yakalanmış yunus fotoğrafı değilse dişimi kırarım)

Medya, saçma sapan haberleriyle motivasyon kırmakla kalmaz, vakit de çalar. Sanki bahsettikleri o YouTube kanalı bir gecede açıldı. Kimi kandırıyorsunuz oğlum? Üstelik medya, anne-baba ekseniyle de koordine çalışır. Evdekilerin gözünü olur olmadık haberlerle boyar ve odanıza ışınlanmalarına sebep olur.

Boynu bükük yere bakan şapkalı, gözlüklü bir genç.

Dördüncü sayfadan görülen iş ilanlarından etkilenip kapıda beliren anne vakasını tek benim yaşamadığıma çok eminim.

— Ankara’da bankacılık sınavı açılıyormuş oğlum. Kaçırma sakın! Hemen çalışıver şu sınava. Hadi yavrum.

Tamam, yeni bir sınav daha geldi başımıza. Projemizi save edip kenara koyalım ve inceleyelim neymiş bu sınav. Evet, görünüşte bir sınav var. Torpil olmadığını varsayalım. 10 Kişilik kontenjana 16.000 kişi başvurmuş. Bunu da görmezden gelelim. Fakat o da nesi? 300 lira sınav kayıt ücreti var. 10 Tane akrabayı torpille işe sokup kalan parayla da parti verecekleri besbelli.

İşin en sinir bozucu yanı ise: tüm bunların en şevkle çalışılan zamanlarda gerçekleşmesidir. FL Studio‘da nota dizilimi yaparken ya da yeni açacağınız web sitesini kodlarken olur bunlar. Sonuç olarak medyanın ana baba aracıyla sunduğu fırsat görünümlü tuzaklar tam bir motivasyon katilidir. Sizi garanti kaybedeceğiniz yarışmalara ve asla çalışamayacağınız iş kollarına yöneltir.